Myn libben – door IJme Lautenbach

Ruim drie jaar lang heeft IJme Lautenbach eraan gewerkt om zijn levensverhaal op te schrijven. Zaterdag 17 oktober 2020 werd hem het eerste boek met de titel Myn libben overhandigd door onze voorzitter.

Jeugd

IJme beschrijft in zijn boek hoe hij zijn leven als kind ervaren heeft, over zijn zorgzame en bescheiden mem en zijn strenge heit. Al jong schuilt er een buitenmens in hem. Hij is vaak te vinden langs sloten. Hij verdrinkt bijna in de vaart maar oom Doede redt hem nipt. Hij gaat polsstokspringen, kievitseieren zoeken en helpen bij boer Smits. Als hij wat ouder wordt, ontdekt hij dat water ’s winters verandert in ijs en maakt hij veel schaatstochten. Met trots toont hij medailles van een aantal Elfstedentochten, die hij heeft gereden. In één van de verhalen is ook te lezen hoe hij het waagde over een flinterdunne ijslaag te schaatsen. Hij vertelt verder over zijn eerste auto, die kort na aanschaf in de sloot belandt en direct naar de autosloper kan. Op zijn vijftiende gaat hij van school, maar hij zal nog vele opleidingen volgen.

Loopbaan en gezin

Zijn hele loopbaan wordt beschreven, van metaalbewerker bij een machinefabriek tot leidinggevende en materieelbeheerder bij een groot bouwbedrijf. In het boek staan verhalen over pijnlijke, maar vooral over gelukkige momenten, zoals de geboorte van zijn kinderen en kleinkinderen en zijn sportieve prestaties. Na zijn pensionering kiest hij een andere weg, dat is ook de titel van zijn laatste hoofdstuk. Zijn nawoord begint met: Het boek is klaar. Het klinkt als een opluchting.

Myn libben
door IJme Lautenbach
104 pagina’s